Sunday, January 26, 2014

Menangani Stress

Kehidupan sebagai wanita amat stressful. Begitu kata mereka yang arif. Saya kira begitu juga.

Di mana-mana kita boleh baca betapa besarnya pahala yang boleh dikumpul oleh seorang wanita - sebagai isteri, ibu, ketua organisasi, pelajar, kakitangan, adik, kakak, ipar dan pelbagai lagi. Saya akur.

Baru-baru ini saya merasa tekanan yang melampau. Entah bagaimana ia boleh jadi begitu. Tiap hari jururawat akan berkata ; "tinggi tekanan darah Puan ni." Aaah... saya sudah ada darah tinggi. Kata hati saya. Walhalnya tiada apa-apa.

Lalu, setiap ketika saya akan terbayang arwah emak yang menderita darah tinggi di sepanjang kehidupan saya. Asyik pening kepala. Asyik naik darah. Asyik berdebar-debar. Lalu akhirnya emak tewas bila darah tingginya mengamuk dan menyebabkan darah beku di tengah-tengah otak beliau.

Saya juga terbayang arwah Abang Aris.... sama seperti emak. Terbujur di atas katil di wad ICU kerana koma disebabkan darah yang membeku di kepala....akhirnya beliau juga tewas.

Terbayang abang Nasir yang kini jalannya berdengkut-dengkut. Separuh badannya lumpuh sejak 6 tahun lalu. Juga tewas disebabkan darah tinggi.

Kak Non juga seringkali kesakitan disebabkan darah tinggi. Begitu juga Kak Wie... adoii...

Saya tidak mahu mengalami apa yang mereka alami. Saya mahu sihat. Saya mahu bekerja dengan gembira. Menghabiskan masa bersama suami dan anak-anak. Bergelak ketawa bersama mereka. Bukan asyik kata "Mama sakit kepala. Mama tak dapat join you all...".

Lalu, saya selami diri. Apa yang boleh saya lakukan untuk menangani tekanan yang tidak perlu ini?

Membaca? Kadangkala ia menambah sakit yang ada. Bersosial? Di saat ini ia memualkan. Bersendirian? Aaahhh... saya sepi. Kesepian membuat saya ketakutan...

Lalu....Nabilla sarankan saya kembali menulis. Tulisan saya bukan sekadar luahan hati saya; tulisan saya juga memberi inspirasi kepada pembaca. Begitu andaian Nabilla.

Namun, adakalanya saya takut dengan bayangan. Ada manusia yang mengambil peluang mengasak kita dengan pelbagai isu selepas mereka membaca tulisan kita. Mungkin ia akan menjadi sebab kepada tekanan yang tidak perlu....?

Hanya Allah yang tahu. Mudah-mudahan semua menjadi mudah buat saya. Darah tinggi... jangan dekati saya. Saya tidak mahu hidup dalam bayangan kesengsaraan ahli keluarga saya yang telah didekati. Bukan saya harapkan harta menggunung dalam hidup ini - saya cuma mengharap kesihatan yang baik dan kebahagiaan menghadapi baki usia di dunia yang fana ini... Bahagia bersama keluarga; bahagia menjadi umat Muhammad dan bahagia menjadi hambaNya yang beriman... semoga segalanya diperkenankan. Aamiin.

No comments: