Tuesday, January 28, 2014

Uniform baru

Perjalanan kami ke tanah suci bulan lalu agak berbeza dengan perjalanan haji mahupun umrah yang terdahulu. Di Mekah, kami dapat bertemu ramai rakan2, samada yang menetap di Jeddah/Riyadh mahupun yang datang dari Malaysia. Saya juga berasa dihargai bilamana saya dilayan bak puteri oleh kakitangan Mr Jeelani di Giordano Mekah. Tambahan pula, jemaah kami kebanyakannya adalah pengurusan syarikat tempat saya bekerja dan keluarga masing-masing. Dengan suhu yang rendah(18-24C), Mekah begitu cantik di pandangan mata saya. Terlalu cantik.

Lima hari di Mekah, kami ke Madinah yang cukup indah. Suhu di sekitar 8-15C. Madinah yang bersih, kemas, tenang dan damai mendamaikan jiwa yang resah. Prof MKI sudi membawa kami berjalan. Ia satu penghargaan dari seorang sahabat lama yang saya hormati.

Saya juga bertuah dipertemukan dengan Aniza, bekas anak murid saya. Subhanallah... Bertuah beliau dapat menetap di sini. Pertemuan yang paling bermakna ialah bila Mr Jeelani sudi mencari saya di hotel untuk bertemu... Bukan sekali, tetapi tiga kali. Beliau membawa hasrat besar. Mudah-mudahan Allah perkenankan.

Di rumah Prof Kamil, Jimie diasak dengan soalan demi soalan. Adoi... Malu saya. Jimie hanya tersengih memandang saya tatkala Prof mengingatkan beliau untuk sentiasa memastikan:

1. Saya menutup aurat sepenuhnya.
2. Saya berstokin walaupun di rumah tika ada tetamu
3. Pakaian saya perlu lah "ready solat"
4. Umrah kami umrah yang mabrur...

Bukan kerana segan atau malu dengan Prof MKI, malu sebenarnya dengan diri sendiri yang terlalu leka dengan keindahan dunia yang nyata hanya sementara.

Pulang ke rumah, saya belek pakaian-pakaian yang begitu banyak bersusun di dalam almari. Kain sutera, kain chiffon, korean silk, italian silk, english cotton... Subhanallah! Mahal-mahal kainnya, upahnya, designnya....

Saya tarik satu persatu, saya masukkan ke dalam beg.... Dan yang tinggal di dalam almari adalah pakaian "ready solat" saya yang cuma ada kurang dari enam pasang.

Kasut bertumit tinggi berpasang-pasang juga saya masukkan ke dalam kotak. Ish ish... Sayangnya...

Tudung? Bawal.... Ada yang mencecah harga rm400 sehelai. Segala warna ada. Tudung Ariani liplap dengan swaroski di kepala.... Aaah.....lupakan itu semua.

Kini, hampir setiap hari, saya pakai uniform. Ulang ulang uniform yang sama.

Tanya Tini, bibik saya... nggak sayang Bu.?

Jawab saya... Tak pe lah Tini... Boleh saya beli baju baru nanti...

Kasut ada dua pasang sahaja kini. Sepasang kulit hitam untuk ke pejabat dan sepasang coklat leper untuk hari Sabtu Ahad....

Saya siapkan stokin di banyak tempat... Dalam kereta, dalam beg komputer, di laci pejabat, di atas almari... Supaya tidak lupa.

Oh Tuhan... Kuatkan hati saya untuk istiqamah dalam uniform ini.No comments: