Friday, March 1, 2013

Berjalan di Myanmar

Bulan Januari lalu, saya ke Yangon, Myanmar. Tujuan asal saya dan Boss ke sana adalah untuk melihat-lihat apa yang ada di sana. Sementalahan dapat pula tambang Air Asia murah.

Bila saya beritahu MD saya di pejabat yang saya mahu ke Myanmar, beliau kata:

"You pergi sana dan jumpa counter-part kita di sana. Ini kad-kad mereka. Teruskan apa yang I dah bincang dengan mereka."

Disambung pula oleh beberapa orang lain di pejabat:

"Puan Suria tolong dapatkan maklumat-maklumat berkenaan .......dari A sampai Z."

Saya terkedu. Boleh ke saya dapatkan kesemua maklumat ini dalam masa dua hari? Tambahan pula saya pergi di hujung minggu....

Lalu saya mabil keputusan: tambah lagi dua hari di sana, dan syarikat akan membiayai pemergian saya.

Alhamdulillah....percutian yang kami rancang ditaja sepenuhnya oleh pihak syarikat. (perbelanjaan saya tapi Boss tumpang....)

Kami ikut beberapa tips seperti yang tertulis di dalam blog-blog, wikipedia mahupun TripAdvisor. Antaranya, hanya Dollar Amerika bernilai $100 yang baru - tidak komot, tidak berconteng, tidak koyak, tidak usang - sahaja yang diterima.

Tukaran ke Myanmar kyat (bunyinya chat) boleh dibuat di Airport. Begitu juga dengan sim kad yang boleh dibeli di sana.

Kami kemudiannya mengambil teksi ke bandar Yangon dan check-in di hotel yang telah kami tempah melalui internet - Sunflower Hotel namanya. Hotel terletak di tengah bandar, dekat dengan masjid, restoran dan pasar batu permata.

Saya dan Boss teruja melihat pelbagai makanan yang kelihatan seperti di tempat kita. Namun keterujaan kami merosot dari hari ke hari....hingga kami langsung tidak mampu menelannya lagi.... Makanan di Myanmar berminyak, dan mereka gunakan minyak kacang. Ia memberi hasil yang meloyakan tekak orang kampung seperti kami berdua. Briyani ke, Chinese food ke.....kami makan hanya kerana lapar....

Kami amat teruja dengan batu permata yang dijual macam pisang goreng di sana. Kami sempat ke GEMs Museum. Subhanallah....kaya sungguh bumi Myanmar.......hampir keseluruhan muka bumi Myanmar terdapat ruby, sapphire, jade, agate, gold, diamond.....bahkan uranium pun ada!

Boss sempat membeli banyak batu-batu permata ini untuk dijual balik di kedainya. Ada permintaan spesifik dari rumah - maka blue sapphire untuk Lala, garnet untuk Jimie, ruby untuk Abey, peridot untuk Dee dan pink sapphire untuk Aziey. Insyaallah mereka akan melukis sendiri design yang mereka mahukan....

Dalam pada sibuk bermesyuarat dengan pelbagai pihak di sana, termasuk pihak Kedutaan Malaysia, Myanmar Chamber of Commerce dan beberapa orang perseorangan, kami juga sempat menjalinkan persahabatan - dengan Sharif yang pernah bekerja di Malaysia dan fasih berbahasa Melayu.

Rupanya - di Myanmar ramai orang kaya - gila-gila punya kaya. Tiada commercial banking di sana kerana bank dipunyai oleh individu. Makanya tiada car loan, housing loan apatah lagi personal loan. Walaupun keadaan pembangunan Yangon kini serupa macam Klang di tahun 70an, namun kebanyakan dari mereka hidup tanpa hutang. Sekecil manapun rumah mereka - ia dibeli secara tunai. Aduhai.....miskinnya orang Malaysia. Belajar di universiti pun sudah berhutang, apatah lagi beli rumah dan kereta.

Myanmar ada 60 juta penduduk; 30% jutawan, 60% golongan marhaen dan 10% golongan pertengahan. Benchmark jutawan mereka adalah bernilai lebih US$30 juta dalam bentuk aset tetap, emas dan simpanan di bank luar - Singapura terutamanya - dalam bentuk US$. Terkenang kami pada Sharif, waktu di Malaysia dulu beliau seorang buruh kasar. Lima tahun di Malaysia, Sharif pulang ke Myanmar dan membuka kedai menjual baju permata di Pasar Bojok. Lima tahun selepas itu, Sharif mampu membeli sebuah rumah pangsa secara tunai yang kemudiannya dijual selepas tiga tahun dan tahun lalu beliau beli sebuah penthouse di tengah Yangon yang berharga hampir US$100,000 tunaaaiiiii.................!

Masya Allah.......!

Jika berani mengambil risiko dalam perniagaan, pergilah ke Myanmar....cuma mungkin bukan makanannya..........!No comments: