Wednesday, April 1, 2009

Mak Borek, Anak Rintek

Saya selalu terjatuh. Selalu maksudnya, kerap. Samada saya terpijak lantai yang tidak sama tinggi, atau tumit kasut terlanggar sesuatu, atau saya melanggar sesuatu, atau tanpa sebab....

Arwah mak kata saya kelam kabut. Nak cepat selalu. Rasanya tidak. Tapi, saya memang selalulah jatuh...

Balik dari makan tengahari tadi, saya hampir terjatuh. Mujur ada kawan di sebelah dan sempat saya berpaut pada lengannya. Malu? Biasa sangat dah...(Wey....mau tak malu? Ramai orang senyum sumbing je nengok kat kita...!)

Waktu saya mengandung, saya lagi kerap terjatuh. Teringat saya terjelepuk jatuh depan Mamak jual cendol depan ofis di Plaza IGB 20 tahun dulu...Waktu tu perut saya memboyot 7 bulan. Tak pasal2 saya dah terduduk betul2 di tengah jalan... Sebulan kemudiannya, saya terjatuh masuk longkang waktu sambut emak bapak balik Haji... Yang menakutkan, denyut nadi baby hilang sehari... Seminggu lepas tu Nabilla lahir, tak cukup bulan (35 minggu).

Waktu mengandungkan Abey, bukan setakat kaki saya yang masuk longkang, dengan orangnya sekali termasuk longkang yang dalam, di gerai makan Taman Greenwood. Terkejut semua orang yang tolong naikkan saya bila lihat betapa besarnya perut saya waktu tu!!!

Yang paling saya tak boleh lupa... First time dating dengan Boss... Tengah jalan terkepot2 malu kononnya, saya terjatuh melorot dari beberapa anak tangga. Saya cuba paut lengannya, tak sempat. Gedebuk saya jatuh, cam nangka busuk. Kalau masa tu dia reject saya sekalipun, saya ok kot... Sebab saya amat2 malu dengan beliau. Entah apalah yang difikirkannya tentang saya!!!

Dua hari lepas, putri saya nan satu hantar sms berbunyi begini: Malu saya, masuk2 kelas da jatuh, bergolek lak tu... Satu kelas gelak gila2. Lecturer tanya diaorang "Korang gelak ek kalau orang jatuh?" and satu kelas jawab "kitaorang gelak sebab Lala yang jatuh, kalu orang lain jatuh kitaorang kesian...n kalu Lala jatuh sekali dua kesian kut, tapi ni jatuh hari-hari...gelak je la....

Rupanya penyakit kerap jatuh berjangkit kat anak saya. Kesian dia... Tak pe lah Kak, kita serupa....Tak pernah berpeluang nak maintain ayu gitu....Huhuhu

7 comments:

Zabs said...

Salam Suria,
Kalau sesekali jatuh kira ok kot. Tapi kalau selalu itu mungkin penyakit.
Tak pernah tanya doktor ke?

Suria Kelang said...

Pak Zabs,

Penyakit kalut la...

nabilla naha said...

da r ma.. maluw saya..

soalan pertama org kalau jumpe sy;

da jatuh da hari ni?

pesan pertama org yg biasanya x sempat dihabiskan;

lala, jalan baik-baik nanti ja....

sy g dating bertiga kat kfc last week, jatuh kat tangga kfc. nasib baik org lain yang angkat tray air, kalau x, sure balik baju kaler lain aritu. maluw!!! da la mamat hensem kat seblah keje gelak je.. pastu dia takut nak jalan kat blakang akak.. hilang keayuan saya..huhu

Dee said...

tapi slalu jln ngan Kak D x jatuh pun? Owh... Mama dulu dating ngan papa pastu dpt jodoh ngan papa.. So, if Lala g dating and jatuh time dating pastu mamat tu x reject??? Jeng2... :p

nabilla naha said...

haha... mana tau sy dapat gak kan? huahuahua :P

LotsOfLove-Pearls said...

Cian Lala..
huhu..

boleh plak cmtu ea..?

rosnia said...

Slm K Su,

Tergelak sy baca cite jatuh2 ni teringat cite Kajol (movie hindustan, dah lama x tgk dulu minat la). Teringat my darling ni pun suka tumpahkan air (geram nk marah pun ada tp nk wat camane, syg, tahan je la) yg heran tu anak sy no. 2 si Syirah ni pun sama. Saya setuju k su, tp yg sy bapak borek, anak rintik. Alamak, jgn hsbd baca sudah. Komen sy tulis blog ni dia pernah tegur. Abg, jgn mare ye, terbantut nk respon blog lagi. Kwn2 jer.

To Kakak, awak jatuh pun kalau dah jatuh cinta. no hal la sbb cinta itu buta, pekak dan bisu. All the best for your exam.