Wednesday, May 13, 2009

Setahun berlalu

Setahun lalu, kami kehilangannya. Emak mertua saya pergi pada 13 Mei 2008 kerana leukimia. Kami sedih, namun merelakan pemergiannya kerana beliau kesakitan di saat2 akhir hidupnya.

Emak, atau popular dengan panggilan Mak Tok di kalangan 18 cucunya, seorang wanita manja. Arwah Abah, suami beliau, amat melindungi Emak dari apa jua pekerjaan. Emak hanya perlu memasak, mengemas rumah dan bersiap. Setiap masa Emak berbaju kurung penuh, walaupun ketika memasak atau menata pokok-pokok kesayangannya. Abah yang sentiasa 'on the fly' meletakkan benchmark yang tinggi pada Emak.

Masakan Emak...tiada tandingan. Semuanya sedap. Tak pernah ada sesiapa kata sebaliknya. Rumah Emak... sentiasa kemas. Macam showroom. Lantai boleh dijadikan cermin. Pokok2 bunga Emak...sentiasa segar berbunga. Wajah Emak, sentiasa tersenyum.

Emak suka mencantikkan dirinya. Koleksi beg tangan beliau...fuh!!! Tak tertanding. Asal nampak beg cantik je, Emak akan beli. Begitu juga barang kemas. Moden sebenarnya taste Emak biarpun dia 'orang lama'. Emak paling suka tengok telenovela. Kita boleh tahu keseluruhan cerita yang berpuluh2 episod hanya dengan mendengar ceritanya...hehehe.

Ketiadaan Emak membuat kami merindu masakannya, senyumannya, hiasannya... Semoga Allah memberi kemudahan kepadanya di sana... Al-Fathihah.

1 comment:

nabilla naha said...

rindu~
rindu serindu-rindunya~~
namun org telah pergi.....