Thursday, August 6, 2009

Carpal Tunnel Syndrome

selepas dibedah...
apa yang disiat? nerve...tunnelnya dipotong

eee...geli kan?
Isnin 3 Ogos 2009, saya dibedah oleh Dr Mahmud Musman di Darul Ehsan Medical Center, Shah Alam. Tangan saya kebas2, lenguh, bengkak dan tidak boleh diangkat. Dr kata, 'nerve compression' yang juga menyebabkan bahagian belakang saya sentiasa sakit; hingga ke pinggang dan punggung. Kemudian, dia sarankan saya jalani pembedahan yang simple: 20 minit, dan hanya 2 cm. Rupanya... tengoklah sendiri ye???

Ini adalah sindrom yang biasa terjadi kepada mereka yang menggunakan jari jemari untuk kerja2 delicate seperti menaip, main piano, menjahit...dan ianya disebabkan oleh mechanical defect...
Gambar2 ini diambil dari internet...bukan yang sebenar, kerana saya dibius keseluruhannya. Pembedahan berjalan lebih dari sejam, dan saya hanya sedar 2 jam kemudian....lepas tu, tangan saya masih belum dapat digunakan hingga kini....Saya akan kembali bekerja selepas 14hb...di India.

7 comments:

Raden Galoh said...

Salam su...

Take care and rest well dear sis...

hugs.

Suria Kelang said...

Thanks Raden. U pun...

nabilla naha said...

Aduh, aduh!!!!! mummy just rest ur hands.. maybe ada cuti lagi this 22nd till merdeka...

Dee said...

ok... No more facebook and blog and typing for u... bla2...bla... eeee..... Balik umah je nmpak aunty dok dpan laptop... ayok....kwang2...

irbudan said...

Salam Su..

Semoga lekas sembuh..
Nak tanya.. RAden Galoh ni ex TI ke. Nama macam biasa dengar. Bukan orang yg sama dengan Achik de Golok ke..

LotsOfLove-Pearls said...

haissss.....
terkejut tak terkata.........

ingatkan tangan puan......

adoi..
adoi..

get well soon Puan....

ros said...

Seramnye tgk. Take care tau.