Thursday, November 27, 2008

Cuti-cuti Malaysia dan anak denggi(?)....

Selasa lepas, sedang kami excited dengan persiapan untuk bercuti ke Pantai Timur bersama keluarga besar saya, kami dikejutkan dengan keadaan Abo. Dia tidak boleh berjalan!!! Oh tidakkkkk!!!!

Seawal pukul 8 pagi kami sudah berada di DEMC. Doktor ambil darah dan keputusannya: pletlet 178. Ini bahaya. Doktor tanya, 'tinggal di mana?'. Kami jawab 'Seksyen 7'. Kata Doktor,'Oh, ini denggi. Kawasan Seksyen 7 kawasan hitam'.

Saya pandang Boss,'How?". Boss kata,'Kami nak ke Kuantan'. Doktor kata,'Don't. He has to be admitted.'

Kelu lidah... adik beradik saya, Abang Nasir, Kak G, Kak Non, Kak Wi dan Anis bersama keluarga mereka telah pun sampai dan berkumpul di rumah saya. Anak2 saya dah siap susun barang dalam kereta. Saya buat panggilan,'Non, Abo denggi la. Kena dok spital. Kami tak dapat join.' Kak Non jawab,'Aiseyman....tak pe lah. Kami tunggu kat sini sampai ko balik.'

Nurse minta kami tunggu sekejap untuk berurusan dengan pihak insuran. Abo dah merengek dan menangis. Betis dia tegang. Badan dia panas. 30 minit masa berlalu... nurse datang minta Boss sign borang. 'Eh, silap borang Encik'... Datang balik dengan borang sama, 'tak pe. Sama je borangnya'. Selepas 20 minit, saya naik angin satu badan. Dipendekkan cerita, saya ambil balik kad insuran Abo dan minta surat dari Doktor untuk saya bawa ke Kuantan.

Yes!!! Saya dan Boss putuskan untuk proceed dengan plan asal. Makanya, bertolaklah kami dalam 5 buah kereta, berkonvoi ke Duta Village, Jalan Beserah, Kuantan.

Seronoknya anak2 dan anak2 saudara saya. Mak ayah pun seronok juga. Sembang tak habis-habis. Deruan ombak yang menghempas pantai dengan angin yang nyaman... Sesekali hujan membasahi bumi Kuantan, namun ia tidak menghalang anak2 dari berlari ke sana ke mari dan naik turun ke setiap chalets yang kami diami. Bujang2 kami memasang khemah dan tidur di dalamnya...

Kami masak2 di sana... Emak2 mengambil peluang bershopping ikan dan sayur di pasar tani. Kerja kami - makan, makan dan makan... Lepas tu tidur, dan makan dan main dan sembang...

Pukul 8 malam, kami semua terkejut melihat Epah sekeluarga tiba sambil tersenyum simpul. Adik saya ini kononnya ada kursus... entah apa yang dia dah temberang kat Boss dia, makanya dia juga bersama kami memeriahkan suasana yang cukup indah ini. Kesemua kami berjumlah 33 orang, tidak termasuk 2 ekor kucing kesayangan yang dibawa bersama oleh Alia dan Arina!!!

Lupa...anak saya masih belum pulih. Keajaiban terjadi bila dia yang mulanya berjalan terjengket2 akhirnya boleh jalan seperti biasa biarpun badannya masih hangat. Alhamdulillah.

Malam pertama di sana, Akib yang asyik sangat berlari ke sana ke mari, demam panas dan muntah2. Kesian dia dok panggil Abahnya yang jauh. Esoknya, saya dan Boss berserta Kak Wi bawa Abo dan Akib ke Kuantan Medical Centre. Syukur kerana pletlet darah Abo dah meningkat ke 226. Sah! Dia bukannya mengidap denggi. Akib pula demam panas kerana main hujan dan tidak makan pada malam sebelumnya... Excited sangat...

Dan seterusnya kami sambung aktiviti makan, tidur, lepak dan sembang... Ada saja. Dari kisah anak, kisah artis, kisah ofis, kisah politik, kisah ekonomi, kisah buku, kisah agama. Semuanya! Kalah wartawan...

Kami pulang semalam, dengan hati yang cukup puas. Tiada kata secantik bahasa untuk dilafazkan. Keindahan bersama keluarga tersimpul erat di sanubari. Saya bangga punya keluarga besar yang saling sayang menyayangi dan amat mengambil berat antara satu sama lain...Semoga tradisi ini berterusan hingga ke anak cucu...

2 comments:

LotsOfLove said...

Salam Puan..
Lama xupdate blog.. ruper2nyer g cuti..
wah, seronoknyer cuti..

manlaksam said...

Alhamdulillah...semuanya selamat.