Thursday, November 20, 2008

Pengalaman di konti, teman lama dan teman baru

Petang tadi saya berpeluang menjadi tukang komen buku Travelog Dakwah tulisan Prof Kamil di Radio Ikim. Prof Kamil diundang menjadi tetamu slot Ulasan Buku dan saya bersama Boss amat berbesar hati menjadi tukang komen jemputan Prof...hehehe.

Ramainya peminat Prof... Penuh studio. Sempat juga berkenalan dengan Haji Ridzwan Bakar, penulis buku Haji Muda....alamak...muda2 dah pegang jawatan besar, ada doctorate, penulis buku, dah naik haji....jealous saya.

Prof Kamil bila dah mula bercerita...puh!!! dengan penuh semangat berkobar2. Terpaku dibuatnya.. (cetakan pertama buku ini telah habis dijual). Saya mendengar penceritaan penulis fofular ini dengan penuh khusyuk. Tak sedar airmata mengalir bila beliau bercerita tentang kematian... Uhhh... di manakah saya??? Paling saya suka bila Prof huraikan 'hanya segelintir hamba Allah yang akan ke syurga firdaus'. Prof kata, 'senang nak jadi yang segelintir tu... kuota masih banyak lagi...' kenapa? 'kerana di masjid2 saf tak pernah penuh..' hehehe

Mudah2an saya diberi kekuatan untuk menjadi manusia sehebat Prof. Apa yang saya komen? Dengar siarannya pada 29 Disember ini, jam 9 malam, radio Ikim, sempena Awal Muharram.

Teman sekuliah saya, Jimmy Manap menalipon dan bersembang panjang. Bercerita tentang pelbagai cerita... Kisah kehidupan yang bagaikan pentas bangsawan. Apa yang dicari dalam hidup? Suka duka, kisah cinta, kerjaya, rumahtangga yang gagal, anak-anak... Ketawa besar Jimmy bila saya sarankan padanya, 'u belajar je dari my husband camana nak dapat isteri yang pandai, baik, kaya, rajin....' kahkahkah....masuk bakul angkat sendiri....

Saya suka benar makan biskut lemak cecah air milo. Sejak dua menjak ni itulah makanan saya di waktu tengahari. Kesian...dah ada duit, masa pulak tak de.... Ari2 makan biskut dan minum air milo free... Sambil makan dan membaca reports dan proposals yang melambak atas meja, saya layan Mak Lang @ Ir Halina di talian... Yeah... teman blogger yang baru saya kenali. Kami macam dah kenal 10 tahun...! Akhirnya, termeterai janji nak dinner di rumahnya di Kerteh minggu depan... Jauh giler! Kami nak cuti-cuti Malaysia.... 3 hari di Cherating sebelum saya membawa diri ke Mumbai hujung minggu depan....

Aaahh... seronok betul saya hari ini... Hari saya padat dan terisi... Tak sempat nak pikir benda2 ngarut mahupun nak mengumpat....Alhamdulillah.

4 comments:

manlaksam said...

Alhamdulillah,
Kalau kita sentiasa ingatkan hari mati, Insya Allah hidup kita akan selamat.

mki said...

Suria,

TQ. Siaran pukul 9 malamlah..... pukul 10 dah tamat!

LotsOfLove said...

Mumbaiiiiiiiiiii???
yooo, seronoknyer...
Nak ikit..
hehee..

Suria Kelang said...

Manlaksam,

Selamat berkenalan. Sama2 ingat mengingatkan. Itulah persaudaraan dan indahnya Islam.

Prof,

Nanti saya betulkan... Memory lapse!

Rekha,

Jom. Boleh you jumpa Rekha nama sebenar....