Wednesday, January 26, 2011
Sadin mentah?
Tengahari tadi Bibik masak sambal sadin, makanan kegemaran saya. Memang amat sedap. Niat hati nak makan sikit saja...tapi...berkali-kali saya tambah nasi.
Sambil menikmati lauk kegemaran saya ini, saya sembang dengan Boss kisah sadin di Mina.
Makanan di Mina (dan Arafah) agak...emmmm....Maklum saja penyedia makanan adalah Pak Arab yang diupah oleh pihak muassasah. Kebanyakan jemaah membawa bekal seperti serunding daging, acar buah, sambal kering ikan bilis dan macam-macam lagi. Bekalan ini menambahkan selera, malah saya boleh kata ianya lebih sedap dari makanan hotel di Mekah.
Di satu pagi yang indah, kami dapat 'nasi lemak' sebagai sarapan pagi. Disebabkan asyik makan maggi, melihat bungkusan maggi sudah membuat saya hilang selera. Saya tiada pilihan lain...nasi lemak itu saja yang boleh saya saya jadikan sarapan.
Duduk bersama saya di bahagian yang sempit di dalam khemah ialah Kak We, Kak Ros, Kak Saidah, Kak Sham, Kak Zah dan ramai lagi kakak-kakak lain. Kak Saidah, seorang petugas di PPUM menghulurkan tin sadin cap ayam kepada saya ketika melihat saya terkial-kial menelan 'nasi lemak'. Bulat mata saya melihat sadin...
Apa lagi, saya buka tin sadin tersebut dan saya ambil ikan yang terdapat di dalamnya. Saya makan dengan cukup berselera dan sungguh tidak saya sangka, saya mampu menghabiskan nasi lemak tersebut. Mereka yang duduk bersama saya turut teruja melihat selera saya, dan saya nampak kakak-kakak ni pun sama naik dengan saya makan sadin mentah dengan nasi lemak!
Bila diingat kembali...saya tersenyum sendiri... Terimakasih Kak Saidah. Sedap rupanya sadin mentah! Tapi...tak tertelan kut nak makan cara tu kat rumah....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
salam - sudah pasti kalau kat rumah mmg tak mampu nak telan ikan sadin kalau tidak dimasakan...palaing kurang pun tambah kan perahan air limau nipis
Post a Comment