Saturday, May 9, 2015

Hari Ibu

Selamat Hari Ibu.

Sana sini ucapan Selamat Hari Ibu berkumandang. Lagu untuk ibu berdendang.

Ibu.
Kerjanya menjaga anak. Eh silap! Mengandung sembilan bulan. Dengan mual. Pening. Mengidam. Sakit. Berat badan bertambah-tambah, Kemudian melahirkan. Usah ditanya sakitnya melahirkan. Orang kata ia sakit kedua selepas mati. Masalahnya orang yang pernah merasai mati tidak akan mampu memberitahu bagaimana sakitnya ketika mahu mati.

Melahirkan pula bukan sekali. Berkali-kali. Lepas bersalin, terkepot-kepot bila nak berjalan. Sakit di sana. Di sini. Baby halus yang asyik menangis 24 jam sehari. Nak mandikan pun takut sangat terkehel sana sini. Gagahkan juga. Baring terlentang salah. Mengiring juga salah. Duduk  perlu bersimpuh. Pakai stokin. Pakai palas di dahi. Pakai param di seluruh badan. Makan jamu. Asyik-asyik dipesan, "Jaga badan. Lama lagi nak pakai tu."

Si baby lapar. Disuakan puting susu kepadanya. Dalam keadaan badan yang masih terhoyong-hayang. Aduh! Sentap selalunya. Lidah baby kasar. Terkena di puting susu, berdarah-darah. Menangis la sendirian. Apakan daya, susu ibu makanan terbaik dalam dunia. Kena baby lelaki yang asyik lapar, kerap la pulak menyusunya. Baby perempuan dari lahir asyik nak jaga badan. Menyusu sedikit sudah kenyang. Lalu bengkak la susu. Apa yang akan jadi pada ibu bila susu bengkak? Demam.

40 hari makan berpantang. Mandi air daun-daun. Bertungku. Bertangas. Silap makan sikit boleh buatkan baby kembung. Serba serbi berpantang. Kalau ikut arwah Mak, membaca pun tak dibenarkan. Nanti mata cepat rosak. Anak sulung bolehlah. Masa Mak ada bolehlah. Dibuatnya anak dah dua tiga... Dalam sakit tu, kena juga ke dapur. Kalau tak ke dapur, apa yang nak dimakan? Anak-anak berkeriau kebulur...

Sebelum zaman diapers, pakai lampin kain. Basuh lah lampin baby dalam sinki... Sebabnya, tak mampu nak menyangkung. Nak cuci pakai mesin orang kata nanti lampin jadi kasar. Sakit kulit baby. Oh! Segalanya tentang baby.

Dari dok terlentang sengih-sengih, baby dah pandai mengiring, keluar suaa gelak besar, meniarap, menyelar, duduk, menyangkung, berdiri, bertatih, berjalan,berlari, tumbuh gigi, bercakap... Semua perkembangan itu mengasyikkan ibu. Penat ibu tidak perlu diberitahu. Sebab sepanjang nak besarkan baby, demam dia,rengek dia, keletah dia. Kebanyakan masanya, ibu jaga anak secara trial and error. Bukan semua cara boleh digunapakai oleh semua anak. Ada anak sering jatuh sakit. Ada anak sihat kiat bertenaga.

Bagi ibu bekerja, haru biru selalunya. MC dan EL perkara biasa. Tiba-tiba babysitter buat hal. "Akak nak pegi hospital hari ni". Pang! Macam kena pelempang. Makanya... EL. Esok mengadaplah muka Boss yang macam entah apa. Bila tiba bab promotion arau increment, bab yang EL tu yang Boss dok sebut tak habis-habis.

Membesarkan anak, mendidik anak, menggembirakan anak, mendodoi anak, mendisiplinkan anak, merawat anak. Dan seribu satu tugas lain adalah tugas hakiki seorang ibu. Selain dari itu, ibu perlu jaga ayah. Ayah yang cerewet. Baju dia, kasut dia, seluar dia, seluar dalam dia, stokin dia, tie dia... Ibu juga wajib layan ayah bila-bila masa sahaja. "Tak larat la Bang.." Ambik kau! Berdosa. Tak cium bau syurga.

Belum masuk hal bil-bil yang ibu perlu langsaikan. Eh! Bukan itu tugas ayah? Hmmm... Alamatnya TNB datang potong bekalan. Alih-alih air dah tiada. Kereta kena tarik. Ibu redha. Ibu nak masuk syurga. Jika bukan tanggungjawab, ibu kata. "sedekah. Kalau ikhlas, syurga."

Berlarutan kisah ibu. Setahun jadi sepuluh tahun jadi dua puluh tahun. Ibu dah makin berusia. Hilang cantiknya. Berkeladak macam air paya. Saiz badan jadi macam tong deram. Orang kata ibu kuat makan. Mana orang tau ibu lah yang habiskan semua makanan yang dia beli bahan mentahnya di pasar, dia siang sebaik sahaja tiba dari pejabat, dia masak berpeluh-peluh dengan tudung pun tak sempat nak buka, hidang atas meja cantik-cantik, siap dengan air dan susun pinggan sudu garpu bagai... Alih-anak ayah kata "tak de selera". Anak kata "dah makan dengan kawan tadi".

Ibu pun makan... Sedih ke tak sedih ke... Ibu makan jugak.

Pasal tu badan ibu gedebab macam tong. Eh... Sana sini orang kata ayah hensem. Muda. Ibu tua. Mula orang pandang senget. Kata ibu tak pandai jaga ayah. Ibu tak pedulikan ayah. Ibu tak layak untuk berdiri sebelah ayah.

Ibu ingat harijadi semua anak-anak, harijadi ayah, hari ulangtahun perkahwinan, hari pertama jumpa ayah, harijadi makcik pakcik atuk nenek semua ibu ingat. Ibu juga ingat Hari Kekasih, Hari Ibu, Hari Ayah, Hari Guru. Ibu cari hadiah sana sini. Ibu juga ingat makanan apa yang anak-anak suka. Minuman apa yang anak-anak gemar. Teringin ibu nak dengar anak tanya, "Ibu nak minum apa?"

Hari gaji,,,ibu ke Giant beli barang rumah. Anak-anak punya pencuci muka pun ibu belikan. Ayah punya kiwi kasut pun ibu ingat. Lepas tu ibu buat online transfer masukkan duit anak-anak dalam Tabung Haji. Errr.... anak-anak tak pernah bagi ibu walau RM10 pun masa anak dapat gaji. "Ala...ibu banyak duit kan?"

Hariajdi anak...Ibu belikan cupcakes banyak-banyak siap dengan topeng dan belon, buat party di kelas anak. Harjadi ayah, Ibu tempeh meja di hotel. Di restoran mahal.

Harijadi ibu.. Tiap tahun ibu ucap pada diri sendiri. Bila dah bengkak mata, ayah akan kata, "bukan ucapan atau hadiah yang diperlukan. Ingatan yang penting." Setahun, dua tahun...eh! 30 tahun pun masih sama daaa...

Anak nak masuk universiti ibu yang excited. Belikan cadar, baldi, sabun... Hantar nangis-nangis. Anak konvo ibu yang terlebih happy. Kalau boleh pakat nak khabar satu dunia.

Di Hari Ibu... Ada ibu yang menangis dalam diam. Lepas subuh tadi, dia pegi pasar beli lauk. Masak sarapan yang istimewa untuk keluarga yang disayang. Duit datang dari beg duit dia sendiri. Dah siap masak, dia hidang cantik-cantik atas meja. Dia buka fb, ramainya orang post ucapan hari ibu.

Anak-dia ibu turun dari atas, makan dan berlalu. Ayah makan bila ibu jemput makan dengan lemah lembut. Dah kenyang, ayah letak pinggan kotor atas pinggan ibu dan bangun berjalan ke depan.

Ibu basuh pinggan di dapur sambil kesat airnata dengan hujung lengan baju.

Semoga ibu terus tabah. Syurga untuk ibu hendaknya.


6 comments:

Naz in Norway said...

Selamat Hari Ibu!

Suria Kelang said...

Thanks Naz in Norway.

The story is not about me. It is about so many mothers out there who are being taken for granted.

OOD said...

Makes me shed a tear. Semoga kita semua tidak menjadi anak-anak yang lalai dan terlupa

kay_leeda said...

Happy belated Mother's Day to you too. Memang ramai ibu yg berkorban apa saja macam kisah ibu ini. Tu tak tambah perihal bila baby muntah habis keluar segala susu and makanan. Ibu lah yang bersihkan. Tengah malam buat laundry. Lepas tu mop lantai dan macam-macam lagi lah yang dibuat.

Hati ibu...tiada siapa yang tahu....

Suria Kelang said...

OOD. Noone can beat mothers. Even fathers are riding on mothers for his own goodwill.

Mothers are always wise and precise.

Suria Kelang said...

Kau_Ieeda. Tiada anak mahu tahu kesusahan Mak, bagi anak, Mak akan selesaikan segala masalah dalam dunia...

Bila anak jadi Mak pun, dia tetap cari Mak dia untuk selesaikan masalah. So kerja Mak pernah ke habis?