Thursday, April 3, 2008

Pemeriksaan kesihatan

Satu dari syarat untuk diambil bekerja di syarikat saya ini adalah 'healthy and fit'. Berdebar jantung saya bila saya perlu menjalani pemeriksaan kesihatan secara terperinci di sebuah makmal di Subang Jaya.

Selain dari ujian darah, saya juga perlu menjalani ultra-sound untuk memastikan organ dalaman saya sihat dan sempurna. Hati, limpa, buah pinggang, pankreas dan hempedu diperiksa dengan teliti. Huh...lega. Semuanya sempurna dan sihat. Saya juga menjalani ECG test...debaran jantung makin kencang. Alhamdulillah, jantung saya sihat. Tapi saya ada sedikit masalah dengan pernafasan...sebabnya, tiada exercise. Ketahanan tulang juga diuji...

Pagi ini, saya ke makmal berkenaan untuk mengambil lapuran saya dan mendengar penerangan Dr. Saya ada 3 masalah sahaja - uric acid melebihi bacaan (ini boleh menyebabkan ghout), cholesterol border line dan calcium kurang yang menyebabkan saya ada masalah tulang. Saya disahkan bebas dari segala penyakit yang menakutkan seperti jantung, kencing manis, darah tinggi, buah pinggang, hepatitis mahupun kanser.

Saya kemudiannya dirujuk kepada pakar pemakanan yang menggariskan jenis makanan yang perlu saya ambil atau perlu saya elakkan. Alamak...boringnya. Semua tak boleh makan. Dahlah tu, asyik-asyik exercise yang disebutnya...

Saya keluar dengan list apa yang perlu dimakan dan apa yang tidak boleh dimakan. Saya juga perlu mula exercise dengan berjalan di pagi hari yang mulia di bawah sinaran matahari pagi untuk mendapatkan vitamin D secara percuma...

Saya katakan pada diri: Hari ini saya perlu berubah. Saya mahukan kehidupan sihat. Saya tidak mahu habiskan duit dengan beli macam-macam ubat pelangsing atau melalui rejim diet yang menyiksakan.

Esok pagi...start berjalan ye? Harapnya tak singgah kedai mamak minum Nescafe tarik dan roti canai kegemaran saya....tapi kena balik rumah minum Nescafe o dengan roti kosong dua keping. Selain sihat, jimat.....!!! Boleh kaya cepat ni...

"health screening" amat penting untuk semua orang di dunia moden yang mencabar ini. Untuk mereka yang sewaktu dengan saya, kena buat setiap tahun. Untuk yang muda, buat 2 tahun sekali. Mencegah lebih baik dari mengubat...buatlah. Bukan mahal mana pun...Kalau dah sakit nanti, bil hospital, bil ubat, airmata...lagi mahal!!!

3 comments:

Dalilawati Zainal said...

Hai k su! Selamat memulakan tugas di tmpt baru. Mesti dgn smgt baru kan? All the best from me...keep in touch! Nnt nak amik pic (ramai2 kt kdi kopi)dlm blog k su, nk ltk dlm blog sy. TQ.

Suria Kelang said...

Hai Dell,
Thanks. Semangat baru harapnya tak padam...hehehe.

Nak anta gambar tu guna email apa? Yahoo ke?

Take care...Kak Su baru balik makan. Apa lagi...ngantuknya yang amat sangat...

LotsOfLove said...

Dear Puan..
Sihatkan? Papun Puan banyakkan exercise ya.. Heehee..
Gud Health all da time ya..
God Bless..

-LotsOfLove-