Thursday, January 29, 2009

A humble millionaire

Di hotel tempat saya tinggal di sini, ada ramai orang Malaysia dan Singapura. Saya paling seronok dapat sembang dalam bahasa Melayu, selalunya waktu sarapan pagi.

Saya berkenalan dengan Mr Raman, yang berseluar pendek, bert-shirt buruk dan berselipar jepun. Mr Raman bekerja dalam sektor oil and gas.

Semalam, sekali lagi saya bertemu Mr Raman dan kami mula bersembang panjang. Beliau masih dalam gaya pakaiannya yang macam kat kampung. Mr Raman rupanya ada 6 buah syarikat di Malaysia, Singapura, India, Saudi, Emirates dan Afrika Selatan... Wow!!! Langsung tak de gaya!

Sembang punya sembang, terkeluarlah sikit2 tentang siapa mamat depan saya ni... Beliau anak estate dari Bota, sekolah hingga darjah enam, kemudiannya ke Singapura sebagai pengutip sampah. Beliau sekolah malam, dan mengambil kursus kejuruteraan mekanikal atas daya usahanya sendiri. Telah hampir 30 tahun beliau mengusahakan perniagaannya, dan kini beliau sedang menikmati hasil penat lelahnya...

Beliau tinggal di JB dan punya pelbagai jenis hartanah di Singapura, Langkawi dan di JB, rumah barunya di kawasan golf berharga lebih dari RM3 juta.... Namun, beliau cukup humble bila berbicara. Seringnya beliau ketawa dan asyik berkata bahawa apa yang beliau perolehi adalah disebabkan "Tuhan Alah' kesian dan sayang kat beliau....

Apa yang menarik perhatian saya ialah apabila beliau memberitahu bahawa beliau banyak mengambil anak2 estate, diberi latihan dalam bidang oil and gas dan kemudiannya mengubah warna kehidupan keluarga mereka. Bukan hanya satu dua bilangannya, lebih dari beratus2 yang telah mendapat kehidupan baru. Mr Raman tidak perlukan duit untuk dirinya sendiri, tetapi beliau perlukan duit untuk anak2 bangsanya yang tidak mampu menjalani kehidupan senang seperti bangsa lain di bumi Malaysia yang bertuah ini...

Tiada siapa mengenali Mr Raman.... Bukan Datuk, bukan YB, bukan alim ulama. Hanya lelaki biasa yang berjalan kaki, naik otto dan keretapi bersama orang kebanyakan untuk sentiasa mengingatkan dirinya tentang dari mana dia berasal....

Ohh....Itulah yang saya impikan.... Semoga saya mampu mencapai cita-cita ini...

P/S: Mr Raman sedang dalam perbincangan dengan sebuah syarikat US untuk menjual kepentingannya dalam syarikat 100% miliknya di Singapura dengan keuntungan bersih RM40 juta....! Uhukkkk Uhukkkk

4 comments:

Dalilawati Zainal said...

Ke chennai lagi k su...?

arsaili said...

salam..amaze!

Suria Kelang said...

Yes Dell... di sinilah aku...huhuhu.. Tapi okaylah kan??

Arsaili, simpan di hati dan pegang kuat2, jangan lepaskan... Insyaallah you'll be one...

manlaksam said...

Kalau jumpa Mr.Raman lagi pagi esok, tolong cakap dengan dia Pak Man tabik sama dia.