Wednesday, July 2, 2008

Adat Melayu - Merisik dan Meminang

Saya mendapat panggilan talipon dari kakak saya, Kak Ani, yang berada di JB. Dalam hati kata, "mesti ada hal"....Selalunya begitu. Bagi Kak Ani, "no news means good news"...

Betul seperti yang dijangka. Kak ANi buntu dan keliru sekarang. Puncanya: anak teruna beliau hendak meminang anak dara orang.... Kak Ani agak 'tersendiri' dalam pergaulannya. Beliau tidak berapa gemar bergaul dengan ramai orang; for some reasons. Jadi, bila tiba bab2 seperti ini, saya yang muda hampir 10 tahun dari beliau menjadi bahan rujukan! Bukanlah sebab saya ni ada pengalaman, tapi mungkin saya ni selalu buka mata dan telinga kut...

Saya pun terangkan secara detail kepada Kak Ani adat Melayu kita. Mula-mula sekali merisik. Kalau dulu hantar wakil, kini mak ayah bolehlah gi rumah pompuan, risik2lah samada si dia dah berpunya ke belum. Kalau salam kita bersambut, maknanya kedua belah tangan bertepuk...berbunyi lah ia. Serahkanlah sebentuk cincin, yang dinamakan 'cincin tanya'. Selalunya cincin ni yang comel2 je....

Pas tu, kita pegi next step, meminang. Yang ni selalunya besar sikit majlisnya. Kalaulah anak dara saya yang dipinang, dah tentu rumah saya penuh. Tak payah orang lain, adik beradik je dah penuh serumah! Kali ni rombongan lelaki datang dan 'cincin tunang' akan disarung ke jari manis si dara, tanda pasti dia telah diikat. Majlis diadakan untuk memberitahu orang si dara kini akan menjadi milik si teruna tidak lama lagi. Dalam Islam sendiri ada menyatakan 'tidak boleh dipinang seseorang yang telah menjadi tunangan orang'.

Selain dari cincin, selalunya kita akan bawa bersama tepak sirih dan sepersalinan. Tepak sirih ni menurut kata arwah mak dulu, sebelum bicara dibuka, orang tua2 akan memulakan dengan makan sirih.... Sapa lah yang nak makan sirih la ni..tapi, adat tetap adat!

Dalam majlis ini, beberapa perjanjian akan dibuat. Contohnya, bilakah masa untuk akad nikah, berapa jumlah hantaran, berapa dulang yang perlu disediakan dan entah apa2lah lagi.

Kak ANi betul2 gabra mendengar penerangan saya. Katanya, urusan merisik telah dibuat, tapi tak ada bagi apa2 pun! Maknanya, minggu depan, Azizul, anak sedara saya akan meminang lah pulak! Kak ANi bercadang nak ke rumah perempuan berdua je dengan abang ipar saya!!! "Hey...mana boleh!" kata saya. "Kak Ni gi berdua dengan ABang An, alih2 rumah Minah tu penuh dengan sedara mara dia! Apa Kak ANi nak buat nanti? Sengih je?""Betul jugak", jawab Kak Ani.

Saya kata, "gi lah dengan dua tiga pasangan lain....kawan2 or sedara mara. Bawa sekali 'cincin tanya', 'cincin tunang', tepak sirih dan sepersalinan". Lagi gabra Kakakku ini..."Sempat ke nak ke Euro Moda?". "Buat pe?", tanya saya. "Nak beli kain?". "Eh, tak yahlah Euro Moda. Jekel pun dah ok untuk tunang munang ni. Euro Moda reserve untuk hantaran kawin nanti"....Oooooo....

Saya jelaskan pada Kak ANi, walaupun kita ni simple orangnya, tidak semua orang seperti kita. Siapa kita untuk mengandaikan yang orang lain pun semudah kita. Ada orang yang berpegang kuat kepada adat dan budaya Melayu. Bagi kita, mungkin sesuatu perkara itu kecil dan remeh, tapi bagi orang lain, ianya besar dan bermakna. Selagi kita berada dalam kelompok orang Melayu, kita kenalah juga beradat dan berbudaya Melayu. Mungkin Kak Ani dan Abang An agak ke arah moden dan simple; mengikut kaedah Islam-Amerika kerana di sana mereka dididik, namun hakikatnya, kita di Malaysia. Adat Melayu menjadi tunjang kehidupan kita sehari-hari!!!

Alahai....entah macammanalah agaknya saya nak menempuh situasi2 ini nanti....Anak dara ada sorang je, anak teruna pulak ada tiga! Kenalah banyak menimba ilmu lagi...

2 comments:

nabilla naha said...

yeay yeay abg zizul nak kawen!!! huahuahua!!!

pakpayne said...

:-)
saya pun kena belajar nie...anak2 dah pangkat teruna dan dara nie hehehe

boleh bagi ttusyen ka?

Pakpayne